dinsdag 2 april 2013

welk dier is jouw kind?


Toen wij naar Engeland gingen verhuizen ontdekte ik dat ik een leeuw en een paard onder mijn dak had wonen!

Mijn zoon van 9 doet mij, in het dagelijkse leven, veel aan een leeuw denken. Leeuwen houden niet van verandering en willen het graag rustig aan doen. Misschien heb je ooit wel eens naar zo'n natuurprogramma gekeken op National Geographic of iets vergelijkbaars. Soms laten ze daar zien hoe ze bijvoorbeeld leeuwen verhuizen van de ene dierentuin naar de andere. De leeuw verzet zich met hand en tand; hij blaast, hij krabt en bijt en het is vaak een hele toer om hem in een ander hok te krijgen. Is hij eenmaal op zijn nieuwe plek gearriveerd en heeft hij zijn natje en zijn droogje en een lekker plekje om te zonnen dan is het meeste leed vaak gauw vergeten. Hij knippert met zijn gouden ogen tegen het zonnetje en kijkt eens rustig rond in zijn nieuwe koninkrijk. Als je goed luistert hoor je hem waarschijnlijk lekker spinnen. Toen wij hem vertelden van onze verhuisplannen liet Jasper direct zijn leeuwenaard zien. Hij was boos, nukkig en gewoon tegendraads. Eenmaal in Engeland paste hij zich eigenlijk vrij vlot aan een leek het al gauw alsof hij daar helemaal thuis hoorde.

Mijn dochter van 10 was en is een prachtig paard. Het paard vertrouwt op zijn begeleider. Als die rustig blijft, alles uitlegt en laat zien hoe het werkt dan willen de meeste paarden best wel een kijkje nemen. Voorzichtig trippelen ze de nieuwe omgeving binnen, hun oren draaien alle kanten op om de omgeving te scannen en ze lopen lichtvoetig, klaar om weg te rennen als ze het niet meer vertrouwen. Maar als het vertrouwen blijft zullen ze eens gaan rondsnuffen, een beetje knabbelen aan de hekken of het verse gras. Vrij snel voelen ze zich thuis al zullen ze misschien de eerste tijd nog een beetje schrikkerig blijven. Als ze gauw worden opgenomen in de groep zullen ze sneller meer vertrouwen hebben. Pauline reageerde als een paardje. Ze zag direct ook de voordelen en wilde het avontuur wel proberen. Ze is nog wel een tijdje onwennig gebleven maar uiteindelijk voelde zij zich ook lekker thuis.

Wil je je kind goed kunnen helpen? Probeer je dan te bedenken welk dier het is. Als je daar rekening mee houdt in jouw benadering naar je kind toe spreek je je kind aan op een manier die hij of zij het beste begrijpt. Deze benadering geldt natuurlijk niet alleen als je gaat emigreren. Ook op al die andere situaties waar je kind tegen aan kan lopen helpt het soms om je te realiseren wat voor dier je kind is. Trouwens....Wat voor dier ben jij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten