dinsdag 22 mei 2012

cyberpesten

De school van Jasper doet een project over cyberpesten op school. Daarnaast doet de school een onderzoek naar cyberpesten onder ouders en kinderen. Wat mij betreft een goed initiatief. Pesten is van alle tijden en in deze nieuwe tijd neemt ook het pesten nieuwe vormen aan. Als ouders weet je eigenlijk bijna niet waar je moet beginnen om je kind in deze nieuwe tijd zo op te voeden dat hij zelf geen pester wordt maar zeker ook dat hij niet gepest gaat worden.

Wat ik er heftig aan vind is dat internet zo verweven is met ieders leven (en al helemaal met het leven van de gemiddelde puber) dat het pesten zo snel 'overal' is. Kon je vroeger naar huis fietsen, de deur op slot doen, en even 'rust' hebben. Nu zitten de pesters niet alleen naast je in de klas, ze zijn ook op je telefoon en op internet. Zo komen ze ook je huis binnen en lijk je er niet van af te kunnen komen. Daarnaast zijn de op internet geschreven woorden al gauw gereetweet, in lijsten opgenomen of wat dan ook. Zo blijft het pesten niet beperkt tot jou en je klas het gaat de hele wereld over.

Elk mens doet in zijn leven dingen waar je achteraf niet trots op bent. Statistisch gezien gebeuren dit soort dingen vaker in je pubertijd. De pubertijd is nu eenmaal de tijd dat je van alles gaat ontdekken en ook van alles voor het eerst gaat doen. Omdat alles nieuw is en je je weg nog moet vinden maak je niet altijd direct de juiste keuzes. Dat is niet erg want daar ben je puber voor en zo leer je wat je wel wil tenslotte. In deze tijd is er helaas al gauw iemand die 'leuk' een foto maakt en deze vervolgens ook 'leuk' op internet zet. Als jij weer uit je vakantie of uitgaansroes bent is die foto natuurlijk niet altijd even leuk. Als dan blijkt dat hij al lang en breed op internet staat is dat soms wel een hele koude douche.

Maar wat mij het meeste zorgen baart is eigenlijk het feit dat mensen steeds meer via de computer communiceren. Op de laptopschool van mijn zoon zie je, als je een klas inloopt, 30 laptops staan met daarachter een kind. Ook bij de leerkracht staat een laptop. Kinderen zitten naast elkaar maar communiceren via facebook of chatten via skype. Jaren geleden heeft onderzoek al aangetoond dat mensen de meest vreselijke scheldwoorden naar groepsgenoten durfden te uiten op het moment dat ze een papieren zak over hun hoofd hadden. Was die er niet dan waren ze een stuk beleefder. Zo werkt het volgens mij ook met computers. Het wordt onpersoonlijker en de drempel om te pesten wordt dus nog lager.

Dus Stop het cyberpesten; laat kinderen weer echt met elkaar praten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten